INŽINERINIŲ SISTEMŲ OPTIMIZAVIMAS – PRAMONĖS ĮMONIŲ GALIMYBĖ

Sušalusius ir perkaitusius kaimynus daugiabučiuose sutaikantis inžinerinių sistemų balansavimas dar didesnę reikšmę gali turėti pramonės įmonių veiklai. Tai priemonė, kuri gali duoti daugiau nei įmonės konkurencingumo didinimas sumažėjusių energijos sąnaudų gamybai sąskaita.

 Netinkama temperatūra gali sugadinti produktą

ta3Optimizuojant inžinerines pastato sistemas tikrai galima sutaupyti 30 proc. energijos, bet kai kurioms gamybos įmonėms tai reiškia daugiau nei taupymą ar komforto užtikrinimą – tikslus temperatūros sureguliavimas ir jos palaikymas gali būti tiesiog būtinas norint užtikrinti produkcijos kokybę“, – sakė hidraulikos balansavimo produktų gamintojo „IMI Hydronic Engineering“ Baltijos šalių vadovas Mindaugas Pasilauskas. Vyno gamintojams rezervuaruose keliais laipsniais nukritusi ar pakilusi temperatūra gali reikšti beviltiškai sugadintą produkciją – taurus gėrimas arba taps actu, arba sustos jo fermentacija. Ne pačiu blogiausiu atveju, pavyzdžiui, dėl per aukštos temperatūros pagreitėjęs fermentacijos procesas neleis atsiskleisti skoninėms vynuogių ypatybėms ir aromatui. Palaikyti stabilią temperatūrą rezervuaruose reikia netrumpai – nuo kelių dienų iki kelių savaičių, priklausomai nuo vyno rūšies. Temperatūros svyravimai – suprantama ir išsprendžiama problema. Vienam didžiausių Vengrijoje vyno gamintojų – daryklai „Varga“ – temperatūros svyravimai buvo viena pagrindinių problemų, su kuria buvo susiduriama siekiant užtikrinti aukščiausios kokybės vyno gamybą. Todėl buvo ieškoma sprendimų, kaip tas problemas pašalinti. „IMI Hydronic Engineering“ specialistai pasiūlė įdiegti modernius sistemos balansavimo sprendimus, suteikiančius galimybę stebėti sistemos darbą. Šios priemonės turėjo užkirsti kelią nepageidaujamiems temperatūros svyravimams. Šiandien „Varga“ didžiuojasi, kad turi moderniausią rinkoje gamybos proceso valdymo sistemą ir pasiekia stabilius srauto bei temperatūros rodiklius. Tai galima suprasti vertinant produkcijos kokybę. Specialistai teigia, kad dabar ji – nepalyginti aukštesnė, o vynas – tiesiog skanesnis.

Alaus daryklai – ir proceso valdymo automatizavimas, ir balansiniai vožtuvai

ta5Temperatūros svyravimai – neleistinas dalykas ir alaus fermentacijos proceso metu. Didžiausia Vengrijos alaus darykla „Dreher“, sutikusi su bendrovės „IMI Hydronic Engineering“ pasiūlyta gamybos proceso kontrolės modernizacija, pasiekė analogišką rezultatą, kaip ir vyno gamintojai: pagerėjo gėrimo kokybės parametrai – skonis ir grynumas. Kad pasiryžtų permainoms, „Dreher“ teko pripažinti, kad esama sistema neleidžia užtikrinti ne tik stabilios, bet ir reikiamos kai kurių rezervuarų temperatūros. Būtina, kad antrinės, ypač svarbios, fermentacijos metu temperatūra neviršytų nulinės. O temperatūra atskiruose rezervuarų skyriuose svyravo nuo 3 laipsnių apačioje iki 0 viršuje, ir toks netolygumas ypač kenkė produkcijos kokybei. Bendrovės „IMI Hydronic Engineering“ specialistai pirmiausia identifikavo proceso valdymo problemą – alaus darykloje daug darbuotojų galėjo reguliuoti rankinius vožtuvus, bet niekas nebuvo atsakingas už visų jų kontrolę. Be to, šaldymo sistemoje kaip šaltnešis buvo naudojamas amoniakas – jį „IMI Hydronic Engineering“ pasiūlė pakeisti aplinkai nekenkiančiu skysčiu su glikoliu ir organinėmis druskomis. „Dreher“ alaus darykla turi 64 rezervuarus, kurių kiekvienas yra 300 kubinių metrų talpos ir turi atskirus šilumokaičius. Gamyba čia vyksta nenutrūkstamai, tad sukurti įrenginių modernizavimo strategiją nebuvo lengva. Nuspręsta dirbti etapais. Efektas, gautas sumontavus balansinius vožtuvus, pasirūpinus srauto kontrole ir diferencinio slėgio jutikliais bei automatinio valdymo sistema pirmuose 12-oje rezervuarų – maksimalus. „IMI Hydronic Engineering“ buvo paprašyta tęsti darbus modernizuojant kitus rezervuarus.

Lietuva ima mokytis iš užsienio pavyzdžių

Pastovios temperatūros užtikrinimo problemą bendrovei „IMI Hydronic Engineering“ reikėjo išspręsti ir vieno didžiausių sūrio gamintojų pasaulyje – bendrovės „Bograin“ – filiale. Palankiausia sūriams brandinti temperatūra, kurią gamintojai brandinimo laikotarpiu – 6–7 savaites – turėjo užtikrinti savo 100 kvadratinių metrų ploto, 6 metrų aukščio sandėliuose – +5 laipsniai Celsijaus. Paklaida čia galima ne daugiau nei +-1 laipsnis. „Bograin“ teko pripažinti, kad kartais kuriame nors iš 25 jos šaldymo sandėlių temperatūra pakildavo net 16 laipsnių. Ir problema šiuo atveju jau buvo ne tik energijos eikvojimas. Bendrovės „IMI Hydronic Engineering“ siūlomi komponentai padėjo ir šiuo atveju. „Baltijos regiono įmonės domisi galimybėmis, kurios skatina energijos taupymą, todėl vis dažniau bendraujame siekdami rasti problemų priežastis ir pasiūlyti sprendimų, kurie padėtų jas pašalinti. Praktika rodo, kad kartais ir visai nedidelės investicijos leidžia pagerinti procesus ar sutaupyti lėšų“, – sakė bendrovės „IMI Hydronic Engineering“ Baltijos šalių direktorius M. Pasilauskas.